V soutěži Chytrá radnice Ostrava zabodovala hned se čtyřmi projekty. Dvě prvenství získala za projekt FajnOVA a za bezkontaktní platební karty v MHD. Na druhém místě ve svých kategoriích skončil SmogAlarm a energetický úsporný projekt v městském obvodu Krásné Pole.

Ostrava získala v soutěži Chytrá radnice dvě první a dvě druhá místa. Bodovala se čtyřmi z celkem pěti projektů, které do soutěže přihlásila.

„V soutěži bojovalo celkem 64 přihlášených projektů a s potěšením můžu konstatovat, že ty naše se v silné konkurenci prosadily výrazně. Těší mě úspěch každého z nich. Ať už je to unikátní tvorba strategického plánu se zapojením 20 tisíc lidí anebo platba kartou v městské hromadné dopravě. Porotu zaujal také SmogAlarm a energeticky úsporný projekt v obvodu Krásné Pole. V realizaci projektů s chytrými technologiemi, které budou přínosné pro veřejnost a podnětné pro další města v České republice budeme v Ostravě samozřejmě pokračovat,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Ostrava získala prvenství v kategorii e-úřad za projekt FajnOVA tvorba Strategického plánu rozvoje města a v kategorii Veřejná doprava za využití bezkontaktních bankovních karet uspěl Dopravní podnik Ostrava. Navíc si připsala druhá místa v kategorii Životní prostředí za projekt SmogAlarm a v kategorii Energetika za řešení energetické potřeby několika objektů v Krásném Poli. Dále město Ostrava bylo oceněno třetím místem za Inovativní řešení, které se týká projektu FajnOVA.

Vyhlášení výsledků se konalo v pondělí 30. října v Lichtenštejnském paláci v Praze.

Oceněné ostravské projekty:

FajnOVA – Tvorba Strategického plánu rozvoje města Ostravy: V roce 2016 probíhala v Ostravě příprava strategického plánu rozvoje města na období 2017-2023. Specifikem tohoto unikátního procesu byla vysoká míra komunikace a zapojení veřejnosti do tvorby plánu pod značkou fajnOVA. Různými způsoby se zapojilo až 20 tisíc obyvatel Ostravy.

Používání bezkontaktních bankovních karet ve veřejné dopravě: Zavedení funkcionality odbavení cestujících pomocí obecně akceptovaných bezkontaktních bankovních karet, které již cestující vlastní

SmogAlarm: SmogAlarm je aplikace určená pro chytré mobilní telefony ke zjištění aktuálního stavu ovzduší na celém území České republiky. Aplikaci vyvinula nezisková organizace Čisté nebe v roce 2011 a její aktualizaci z roku 2017 financovalo statutární město Ostrava.

„Obecní“ energetický systém: Realizovaný projekt komplexně řeší energetické potřeby několika objektů nacházejících se v městském obvodu Krásné Pole. Jedná se o ZŠ se školní jídelnou, budovu MŠ a dále přilehlé objekty bytového domu a zdravotního střediska s celkovou spotřebou tepla na úrovni cca. 2 000 GJ/rok.