Dvanáctset běžců přispělo na záchranu modrookých lemurů

Na konci srpna se v ostravské zoologické zahradě konal charitativní Běh pro lemury. V pořadí třetí ročník charitativních běhů přilákal do areálu zoo na dvanáctset běžců . Díky nim pošle Zoo Ostrava na záchranu kriticky ohrožených lemurů Sclaterových 190 tisíc korun, konkrétně na vybudování nové výzkumné stanice přímo na Madagaskaru v místech, kde lemuři přirozeně žijí. Jedním z pozitivních přínosů podpořeného projektu je zvýšení přítomnosti ochranářů v oblasti. Kromě podpory výzkumu a pomoci madagaskarské přírodě se předpokládá i ztížení ilegálních aktivit, jako je lov nebo kácení lesa.

Běh pro lemury (Foto: Jan Kubiš)

„Velmi nás těší, že lidé projevili o akci takový zájem a rozhodli se pomoci. Svou účastí tím ovlivnili dění na dalekém Madagaskaru a přispěli k záchraně kriticky ohroženého druhu zvířete. Díky záchranným chovům zvířat v lidské péči i díky těmto finančním prostředkům dáváme lidem na Madagaskaru chvíli času. Času na to, až na tamním chudém ostrově doroste nová a vzdělaná generace, pro kterou už, na rozdíl od některých obyvatel zejména v nejchudších oblastech, nebude lemur znamenat jen kus masa na talíři, pro kterou bude samozřejmostí, že se poslední zbytky unikátních a nikde na světe se nevyskytujících původních lesů, nemusí jen vypálit, ale že je mohou i chránit. Teprve pak budou moci přežít lemuři Sclaterovi i mnohá další zvířata a v neposlední řadě i lidé,“ vysvětluje ředitel ostravské zoo Petr Čolas.

Charitativní běh se konal ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice. Návštěvnost byla rekordní a zoo na některých místech doslova „praskala ve švech“. Největší zájem byl o trať o délce 5 km. Na výběr však byly i trasy méně náročné, trasa 2,5 km a rodinný běh na 480 m, kterého se účastnili zejména menší děti, ale i rodiče či prarodiče s kočárky.

Lemur Sclaterův (Foto: P. Vlček)

Lemur Sclaterův je jediný primát na světě, který má modře zbarvené oči. Ve volné přírodě žije jen na Madagaskaru v malé oblasti na poloostrově Sahamalaza. Toto jedinečné území je domovem nejen lemurů Sclaterových, ale i mnoha dalších vzácných druhů zvířat a rostlin. A právě modrooký lemur byl vybrán jako symbol veškeré ochrany pro tuto oblast, která je dnes působením člověka z velké míry zničená. Lemuři Sclaterovi, ale i další madagaskarští primáti, jsou velmi ohroženi rychlým úbytkem lesů, které jsou vypalovány domorodými obyvateli a přeměňovány na pole a pastviny. Situace lemurů Sclaterových je velice vážná nejen v přírodě, ale i v lidské péči. V zoologických zahradách na celém světě žije jen několik desítek zvířat.


Zdroj informací a fotografie: Tisková zpráva Zoologická zahrada a botanický park Ostrava