Ekologizací prochází v Ostravě nejen vozový park městské hromadné dopravy, ale také flotily služebních vozidel magistrátu, městských obvodů a Městské policie Ostrava.

Ekologizace vozového parku města

Magistrát města Ostravy, úřady městských obvodů a Městská policie Ostrava nyní využívají 48 služebních vozů s alternativním pohonem. Osm z nich jsou elektromobily, ostatní s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). V případě vozového parku Městské policie Ostrava se do budoucna nepočítá s vozidly s benzínovým ani naftovými a budou postupně nahrazena ekologickou verzí.

Při obnově vozového parku využívá město dostupné možnosti spolufinancování z externích zdrojů v rámci dvou projektů „Ostravou na alternativní pohon“. První z nich na konci roku 2018 vstupuje do závěrečné fáze. Druhý pak umožní pořízení dalších 17 elektromobilů a tří vozidel na CNG pohon v roce 2019.

„Stále neuspokojivý stav kvality ovzduší nás vede k využití všech možností, jak situaci zlepšit. Jedním z nich je i urychlená ekologizace vozového parku města,“ řekl k tématu ostravský primátor Tomáš Macura.

Alternativní pohon, řešení pro firmy

Zejména elektromobily jsou zajímavou alternativou pro firmy, využívající služební vozidla pro krátké cesty po městě. Elektrický pohon je totiž k dispozici ihned na plný výkon, oproti spalovacím motorům, které v prvních minutách provozu spotřebovávají více paliva. Za zmínku rovněž stojí nižší náklady na servis a opravy elektromobilů. Při dostatečně dlouhém nájezdu kilometrů jsou pak celkové náklady provozu elektromobilů nižší, než v případě klasických vozů.