Žně v Moravskoslezském kraji se chýlí ke konci. Zemědělci sklidili už více než 91 procent polí osetých obilím a průměrný výnos 7,07 tuny z hektaru je zatím vyšší než před rokem, kdy dosáhl 6,52 tuny. Kraj má zatím i nejvyšší průměrný výnos v republice. Zemědělci už mají sklizenu téměř všechnu řepku, výnos 3,69 tuny z hektaru je nižší než loňských 3,97 tuny. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Moravskoslezský průměrný výnos u obilí je zatím vyšší než celostátní průměr, který činí 6,17 tuny z hektaru. Zemědělci v kraji letos oseli obilím 59.947 hektarů polí, což je oproti loňsku o 2485 hektarů méně.

Nejvíce ploch je v kraji oseto ozimou pšenicí, 38.939 hektarů představuje podíl 65 procent všech polí, na nichž se pěstuje obilí. Zemědělci už sklidili téměř 92 procent jejích ploch a průměrný výnos 7,6 tuny z hektaru je zatím vyšší než loňských 6,96 tuny. I v tomto případě jde zároveň o nejvyšší letošní průměrný výnos mezi všemi kraji.

Také u jarní pšenice a jarního ječmene je aktuálně průměrný výnos v kraji vyšší než loni. U ozimého ječmene, žita, ovsa a triticale, což je kříženec žita a pšenice, letošní výnos za loňským zaostává.

Zatím nejmenší část polí je v kraji sklizena u triticale, kde jich zbývá sklidit ještě zhruba 40 procent. Průměrný výnos činí 4,74 tuny z hektaru, loni to bylo 4,97 tuny.