Ostravská zoologická zahrada se i v letošním roce obrátila na zahrádkáře a pěstitele, zda by zoo nevěnovali své přebytky dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Získané plody pracovníci zoo využívají k výzdobě podzimního areálu a zejména jako krmivo pro zvířata. Dýně chutnají prasatům, opicím, hrochům a dalším zvířatům…

Každoroční výzva Zoo Ostrava směřuje na zahrádkáře a pěstitele zeleniny, kteří nevědí, co s přebytky dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Chovatelé jimi zpestřují jídelníček svým svěřencům. Na dýních si tak v posledních týdnech pochutnávají prasata, některé druhy opic nebo hroši. Vydlabané dýně slouží také jako úkryt pro potravu například mangustám nebo kondorům. Zatímco pro mangusty se dýně stala okamžitě i zajímavou průlezkou, kondoři byli zprvu k novému prvku velmi nedůvěřiví.

Dýňovou hostinu v Zoo Ostrava zachycuje video: https://www.facebook.com/share/r/8U7ZjYakpYcXRLEx/?mibextid=WC7FNe

Tykve zdobí rovněž podzimní areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Dýně se následně využijí při oslavách svátku Halloween. Letos se akce uskuteční v sobotu 2. listopadu 2024. Dopolední program bude zahrnovat mimo jiné dlabání dýní, vpodvečer pak projde potemnělým areálem lampionový průvod.

Kromě dýní a cuket přijímá Zoo Ostrava i další podzimní plody – šípky, jeřabiny a žaludy. V tomto případě se mohou zájemci zapojit do soutěže Šípkový podzim. Pravidla soutěže najdete na https://www.zoo-ostrava.cz/cz/zoo/novinky/3299-zoo-vyhlasuje-sberacskou-soutez/. Pozor, do soutěže nejsou zahrnuty plody jírovce maďalu (kaštany). Tyto plody zoo ani nepřijímá.

Děkujeme za všechny přinesené plody!