V Porubě na podzim vysadili na 600 tisíc cibulovin (krokusů, narcisů a tulipánů) speciální technikou, která umožňuje rychlé vytváření symetrických a hustých výsadeb. Tuto techniku využil městský obvod Poruba již loni a letos na jaře tak již vykvetlo na 300 tisíc cibulovin v  Zámeckém parku, na kruhovém objezdu Hlavní třídy, podél ulice 17. listopadu nebo na náměstí Vítězslava Nováka. Dalších 317 tisíc cibulek přibilo letos na ul. Porubská, Liptáňská a Nálepkovo náměstí, a také na 8. obvodě. Pokládka travních koberců je už poměrně běžná věc, ale pokládka koberce, který má v sobě zároveň i semena květin, je rarita. Poruba je první v Česku, kdo něco podobného zkouší. První způsob této výsadby vyzkoušeli v Porubě na ploše 100 metrech čtverečních na Jilemnického náměstí.

„Na jaře na místě vyrostou nejprve cibuloviny, jako jsou krokusy a narcisy, a pak tam bude louka. Na ní poroste 21 druhů rostlin, například jitrocel nebo kontryhel. Tento způsob výsadby zatím nikdo v Ostravě nezkoušel,“ uvedla správkyně zeleně městského obvodu Renata Hovjacká.

Také v centrálním městském obvodu se zvyšuje počet ploch s výsadbou květin, především trvalek a cibulovin. V letošním roce bylo například vysazeno téměř  4 a půl tisíce sazenic trvalek na ulicích Mlýnská, Nádražní a Smetanovo náměstí. Součástí těchto výsadeb je i výsadba cibulovin, kterých bylo vysazeno více než 10 000 ks. V Husově sadu pak byly položeny travní koberce s příměsí trvalek v rámci pilotního projektu, který je realizován dodavatelskou firmou na vybraných místech České republiky. Trvalkové záhony pak letos přibyly také před budovou Radnice města Ostravy.

V centru města přibylo také 2 350 m2 ploch, kde bylo mechanizovaným způsobem vysazeno 272 500 ks cibulovin. Jednalo se o lokality na ul. Gen. Píky, Varenská, Šalamouna, Sad Dr. Milady Horákové, VKP Železárenská a Nám. Sv. Čecha. V předchozím roce pak obvod realizoval mechanizovanou výsadbu cibulovin také v Komenského sadech, kde jich bylo vysázeno na 180 tisíc.

Zkrášlení větších ploch usilují v městském obvodě také výsevem letničkových směsí na vybrané plochy trávníků v Komenského sadech a VKP Železárenská.

Městský obvod Ostrava-Jih v estetizaci veřejných ploch nezůstává pozadu a vysazuje cibuloviny na vybraná místa již od roku 2014. V letošním roce byly cibuloviny vysazovány ve Výškovicích a Zábřehu, v celkové výměře 455 m2. Letos poprvé se v tomto městském obvodě sadili také trvalky. Trvalkové záhony byly vysazeny v celkové výměře 270 m2 v části Dubina před nákupním střediskem Albert a na ul. Jaromíra Matuška, v Ostravě-Zábřehu u Památníku budování socialismu.