Sobota 12. května bude ve vybraných českých a slovenských zoo sdružených v Unii českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) patřit pěvcům! A to převážně těm opeřeným a navíc ohroženým. Akce se koná v rámci mezinárodní ochranářské kampaně Silent Forest (Ztichlý les), jejímž cílem je upozornění na mizení mnoha ptačích druhů v oblasti jihovýchodní Asie. Do programu v ostravské zoo se zapojilo i několik škol Moravskoslezského kraje.

Mayday je záchranné kódové slovo používané mezinárodně jako nouzový signál v hlasové komunikaci, odvozené z francouzského slova m’aider. Je používáno na znamení ohrožení života mnoha skupinami lidí, jako jsou např. policejní síly, piloti, hasiči a přepravní společnosti. Volání třikrát za sebou (mayday, mayday, mayday) v řadě signalizuje závažné nebezpečí (např. ohrožení života).

Silent Forest – kampaň na ochranu ohrožených ptačích druhů tropických deštných lesů

Od loňského října běží mezinárodní ochranářská kampaň Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), do níž je zapojena řada evropských zoologických zahrad a dalších institucí. Cílem kampaně Silent Forest – Asian Songbird Crisis (Ztichlý les – Krize pěvců v jihovýchodní Asii je upozornit na současný obrovský úbytek a vymírání ptačích druhů v tropických deštných lesích v jihovýchodní Asii. To je vedle ztráty jejich přirozeného prostředí způsobeno především jejich nadměrným lovem a odchytem. Některé druhy pěvců jsou pro své výjimečné a líbivé zbarvení nebo unikátní zpěv v masivních počtech odchytávány z lesů a prodávány na trzích.

Majna Rotschildova (Foto: archiv Zoo Ostrava)

Program pro pěvce

Doprovodný program v Zoo Ostrava bude v sobotu 12. května probíhat mezi 10. a 16. hodinou. Děti i dospělí se mohou zapojit do nejrůznějších soutěží, hádaní a kvízů. Téma aktivit bude motivováno právě probíhající kampaní. Akci společně se zoo již tradičně připravili žáci a jejich učitelé z několika základních škol v Moravskoslezském kraji, kteří zde budou prezentovat své výrobky.

Pěvecká soutěž pro školy – vyhlášení

Ve 13 hod. proběhne ve výukovém centru zoo vyhlášení výsledků pěvecké soutěže pro školy spojené s přehlídkou vítězných písní. Soutěžním úkolem bylo napsat originální text písně upozorňující na problematiku ohrožení ptáků jihovýchodní Asie na melodii složenou přímo pro kampaň Silent Forest a zdokumentovat ji na video.

Sbírka dalekohledů

Máte doma na půdě nebo ve skříni starý, ale stále ještě funkční dalekohled? Pokud jej nikdo nepoužívá a můžete ho postrádat, zaneste jej do některé z 15 českých a slovenských zoologických zahrad zapojených do kampaně Silent Forest (Ztichlý les) na záchranu zpěvných ptáků v jihovýchodní Asii. Dalekohledy získají indonéské děti, které se zapojí do speciálních výukových programů na rozvíjení zájmu o životní prostředí a jeho ochranu. Dalekohledy jsou určené pro indonéské děti, které se zapojí do speciálních výukových programů na rozvíjení zájmu o životní prostředí a jeho ochranu. Dalekohledy je možné zanechat na pokladnách u vstupu do Zoo Ostrava nebo kterékoli zapojené zoo. Všem dárcům děkujeme!

EAZA vyhlašuje ochranářské kampaně každé dva roky a připojuje se k nim i většina českých a slovenských zoo. Zoo pak často velmi úzce spolupracují s regionálními školami a tematiku kampaní zařazují i do výukových programů nebo vědomostních soutěží. Mnohé školy realizují i vlastní akce a projekty. „Společné aktivity napříč státy i napříč různými institucemi mají ohromnou sílu a vnímáme je jako velmi důležité a užitečné propojování při činnostech souvisejících s ochranou přírody a vzděláváním.“


Zdroj: Tisková zpráva Zoo Ostrava