Ostravská zoologická zahrada je partnerem projektu na ochranu zvířat v Jihovýchodní Asii The Kukang Rescue Program. Důležitou součástí programu je také osvěta mezi místními farmáři. Ti divoce žijící zvířata, která v důsledku úbytku přirozeného prostředí hledají obživu na zemědělské půdě, označují jako škůdce, pronásledují je a zabíjí. Dokud ale místní lidé a konkrétně farmáři nebudou divoká zvířata dobře znát a nebudou vědět, jak jsou pro přírodu a pro ně samotné důležitá, nikdy je nezačnou chránit

S místními farmáři spolupracuje anti-konfliktní tým programu. Na základě informací tohoto týmu byl vytvořen seznam 18 druhů živočichů, které se s místními lidmi nejčastěji dostávají do konfliktu. Později pak vznikla nová brožura, která jim nabízí návody, jak ochránit svůj majetek a úrodu před živočichy, aniž by je zabíjeli. Vznik brožury podpořila i Zoologická zahrada Ostrava a prostřednictvím projektu Koruna ze vstupu také její návštěvníci.

„I když je brožura primárně určena pro farmáře na severní Sumatře, věříme, že představení jednotlivých druhů živočichů, jejich významu a ohrožení a především způsobů, jak je nenásilně držet dál od lidských obydlí a zemědělské půdy, bude užitečné například i pro další ochranářské projekty nejen v Indonésii, ale i v dalších oblastech s častými konflikty lidí s divokými zvířaty,“ vysvětluje František Příbrský, vedoucí záchranného programu Kukang a koordinátor in situ projektů Zoo Ostrava.

Brožura s obrázky a popisem ohrožených druhů a možnosti jejich ochrany je pro účely vzdělávání a osvěty dostupná také v české a anglické verzi.

Jedním z ohrožených živočichů, který je na farmách považován za škůdce ovocných stromů a který se tak nezřídka stává obětí farmářů, je outloň váhavý (Nycticebus coucang), cílový druh záchranného projektu The Kukang Rescue Program. Projekt však usiluje o ochranu i dalších pronásledovaných a ohrožených druhů v oblasti severní Sumatry i celé Indonésie.


 

Zdroj informací: Tisková zpráva Zoologické zahrady Ostrava