Běh Zoo Ostrava pro luskouny

13.Srpen.2021
  • Běh Zoo Ostrava pro luskouny je charitativní běh pro všechny bez ohledu na věk a výkonnost.
  • Nejedná se o závod. Běží se na tratích v nádherném přírodním areálu Zoo Ostrava, druhé největší zoo v České republice, a to po zavírací době.
  • Tratě jsou dlouhé 480 m, 2,5 km a 5 km.
  • Maximální počet přihlášených je 1200.
  • Rodiče či prarodiče mohou běžet se svými dětmi v kočárku.

PROČ SE ZÚČASTNIT BĚHU ZOO OSTRAVA PRO LUSKOUNY?
1) Poběžíte v Ostravě, ale ovlivníte tím dění na druhé straně zeměkoule, až v daleké Indonésii.
2) Uděláte něco dobrého pro sebe a zároveň pomůžete ohroženým zvířatům
3) Poběžíte v prostředí, které zvířatům pomáhá, a tím i vy přiložíte ruku (v tomto případě spíš nohu) k dílu.
4) Vám vadí, když někdo ubližuje zvířatům a nenecháte to tak být.
5) Běhat pro někoho je lepší než jen pro sebe.
6) Běžet mezi zvířaty a během jim i pomáhat je prostě skvělé!

Výtěžek ze startovného bude věnován na podporu Zoo Ostrava a
záchranného programu Trenggiling Conservation Program,
a to v poměru 20 % a 80 %.

 

V pořadí 5. ročník charitativního běhu areálem Zoo Ostrava se měl uskutečnit již v loňském roce, ale z důvodu nepříznivé situace s šířením nemoci Covid-19 byl o rok odložen. Výtěžek ze startovného poputuje na záchranný program pro kriticky ohrožené savce luskouny ostrovní na Sumatře v Indonésii. Akce se uskuteční v pátek 27. srpna 2021 a zoo ji pořádá jako i v předchozích ročnících ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice.

Ostravská zoologická zahrada se věnuje nejen chovu ohrožených druhů zvířat ve svém areálu, ale podporuje i řadu ochranářských aktivit přímo v místě výskytu vzácných zvířat, často tisíce kilometrů daleko. K zapojení do ochrany přírody se snaží motivovat i své návštěvníky. Lidé mohou pro záchranu zvířat sbírat nepotřebné oblečení, vysloužilé elektrospotřebiče či nechat rozkvést zahrádku. Jednou z možností je také účast na charitativním běhu. Účastníci toho letošního, již pátého ročníku Běhu Zoo Ostrava, poprvé podpoří ochranu „ne-primátů“ – po outloních, langurech, lemurech a gibonech letos výtěžek ze startovného poputuje na ochranu kriticky ohrožených luskounů ostrovních na Sumatře.

Luskoun ostrovní (Manis javanica) patří do evolučně jedinečného řádu luskounů – savců příbuzných šelmám. V současnosti je známo osm druhů těchto nočních tvorů – čtyři žijí v Africe a čtyři v Asii. Luskoun ostrovní se vyskytuje v rozmanitých typech prostředí jihovýchodní Asie od Myanmaru po Vietnam, Malajský poloostrov a ostrovy Sumatra, Jáva a Borneo. Živí se hlavně mravenci a termity, které loví pomocí dlouhého jazyka. Mezi savci jsou luskouni zcela unikátní pro své šupiny vzniklé přeměnou chlupů. Při obraně stočí tělo do pevného klubíčka, čímž se stávají i díky tvrdým šupinám téměř nedobytní. Ačkoliv jsou šupiny luskounů stejně jako chlupy, kopyta či nehty jiných živočichů tvořeny keratinem, především kvůli nim se luskouni dostali na pokraj vyhubení, neboť některé tradiční kultury věří v jejich údajné léčivé či magické účinky. Kromě toho jsou luskouni v Asii konzumováni jako luxusní delikatesa.

Na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) je luskoun ostrovní zařazen do kategorie kriticky ohrožený. I přesto, že je spolu s ostatními druhy luskounů uveden v Příloze I úmluvy CITES a je chráněn prakticky ve všech zemích svého výskytu včetně Indonésie, podle odhadů studie organizace TRAFFIC (2017) je každý rok v Indonésii upytlačeno na 10 000 luskounů. Luskouni jsou v současnosti považováni za nejvíce pašované savce světa! Proto vznikl na Sumatře program na jejich ochranu nazvaný Trenggiling Conservation Program (trenggiling znamená v indonéštině luskoun). Jeho hlavním cílem je omezení ilegálního obchodu s luskouny a úbytku jejich populací ve volné přírodě. Program na severu ostrova buduje záchranné a rehabilitační centrum pro luskouny ostrovní s cílem jejich návratu do divočiny. Další důležitou aktivitou programu je vzdělávání o luskounech a ochraně přírody, stejně tak i zapojování místní komunity lidí – např. zaměstnáváním bývalých pytláků luskounů.

Spolu se Zoo Ostrava máte šanci se do mezinárodního projektu na záchranu luskounů ostrovních zapojit i Vy. Svou účastí v charitativním Běhu pro luskouny můžete ovlivnit dění na druhé straně naší planety, až v daleké Indonésii. Hlavní část výtěžku ze startovného, celých 80 %, bude věnována záchrannému programu Trenggiling Conservation Program na vybudování a provoz záchranného centra pro luskouny na Sumatře. Zbylou část výtěžku získá Zoo Ostrava.

Běh Zoo Ostrava pro luskouny se koná v pátek 27. srpna 2021 od 18 hodin v nádherném přírodním areálu Zoo Ostrava. Trasy jsou již tradičně připraveny ve třech délkách – 480 m, 2,5 km a 5 km. Všichni registrovaní běžci obdrží kromě trička a dalších věcí i startovní číslo s časovým čipem. I když běh není závod, díky němu se dozvíte, jak jste si vedli. Přijďte si zaběhat a přispějte na dobrou věc! I díky Vám se možná podaří zachránit jedinečný živočišný druh před úplným vymizením z planety Země!

Více informací o charitativním běhu včetně online registrace najdete na www.behzooostrava.cz. Těšíme se na Vás!